martes, 30 de marzo de 2010

Ofegat


Ofegat, ofegat de repent m’he vist en el pitjor dels meus malsons.
Tants anys vivint en la inòpia, oh il·lús de mi, plàcidament transcorrin la meva vida sense adonar-me’n del perill que allí, amagat sense dir res, latent ell estava.
Però la veritat revelada ara per les ments preclares del nostre actual govern ha il·luminat de repent tota aquesta vall de la Ribera d’Ebre, ignorant de la seva dissortada sort des de fa ja més de cinquanta anys.
Les càmeres de Transit de les DGT han pogut constatar caravanes de cotxes plens de gent amb el pànic dibuixat a la seva cara, fileres de camions atapeïts de gent tremolant, fins i tot algú damunt d’un ruc marxant al galop garriga amunt, tot això després de que els fins ara tranquils habitants de la ribera han estat sabedors de la maleïda noticia que els nostres governants ens han anunciat.
Estem, diuen les autoritats, en un territori crític. Riu-te’n tu de la falla de San Francisco o del triangle de les Bermudes.
El perill que comporta la existència de les presses de Mequinensa i Riba-roja no ho sabem prou. Resulta, ara diuen, que aquestes preses es poden rebentar i això podria endur-se el Magatzem Temporal de residus radioactius que l’Ajuntament d’Ascó ha demanat que s’instal·li al seu territori. Per a que no s’estengui l’alarma i en un exercici de responsabilitat, les nostres inquietes autoritats del país, comarcals i locals han obviat dir que si això passes també s’enduria el poble de Riba-roja i el poble de Flix i la fàbrica de Flix amb tots els seus productes i el poble d’Ascó i el poble de Vinebre i .....
El govern, però, ha reaccionat amb rapidesa i tot sembla indicar que el Conseller Saura o el Delegat del Govern a Terres d’Ebre Lluís Salvador, seran els encarregats d’anunciar una sèrie de mesures que es pensen aplicar amb caràcter immediat: trasllat de tots el habitants de la Ribera a uns campaments ubicats prop Torredembarra (aquesta estada als campaments tendra una durada temporal, el temps necessari per tal de poder construir uns nous pobles al Segrià, zona propera al nostre territori i exenta de risc de inundacions), paralització de la producció de la fabrica de Flix per el perill que suposa tots els productes que ella fabrica, tancament de les dos centrals nuclears d’Ascó, denegació de tots els permisos d’obres per a fer albergs i hotels a la vora dels rius.....,Sembla, però, que dintre del govern hi ha una facció mes científica i menys tremendista i advoca per una solució més tècnica: el desmuntatge en fase d’urgència de les dos preses.
Realment pot esser que val més la pena agafar-se aquests moments amb caxondeo perquè, si et dona per agafar-los amb seriositat, la veritat, és bastant depriment.
Que el nivell dels responsables politics a l’hora de fer les al·legacions al MTC arribi a aquests nivells de ignorància i demagògia es per apretar a córrer, no per la por a la possible trencadissa de les preses, si no per la constatació de que el veritable perill son aquets que, encara ara, ens manen.

7 comentarios:

  1. No suelo hacer comentarios, desde hace tiempo, en blogs anónimos pero ......
    plas plas plas plas (aplausos)

    ResponderEliminar
  2. Demanem que es faci una doble presa de seguretat en el embassament de Riba-roja per garantir la nostra seguretat i abans de treure els fangs del pantà de Flix evidentment.

    Després d'això, quina empresa voldrà instal·lar-se en un territori amb perill d'inundació?

    Estem governats per una colla d'ignorants.

    La ignorànica és molt atrevida, i això n'és un clar exemple.

    Necessitem un canvi ja.

    ResponderEliminar
  3. Per cert, els politicutxos del nostre govern català, encara no s'han enterat que el que volem és feina, si ells no volen el cementeri nuclear que ens portin una altra cosa, així de clar.

    Però que deixin de remenar la perdiu i es posin a treballar.

    El que està clar és que si diem que no volem el cementeri, llavors segur que no ens portaran ni aixó ni una altra cosa.

    ResponderEliminar
  4. l'escrit es boníssim.
    jo per si de cas també evacuaria a la gent de Tarragona, Salou, Cambrils, Deltebre ,etc.. no sigui cosa que hi hagi algún sunami.
    Tots a la muntanya.

    ResponderEliminar
  5. Us demanaria que estudiéssiu una mica, dropos.

    El risc sísmic no es calcula per a períodes de vint anys o a "escala humana", sinó a escala geològica. Per tant el període de retorn ha de ser molt gran.

    I, si es fa un cementiri d'aquests (temporal, clar; tots sabem que d'aquí 60 desapareixerà per art de màgia, esfumat) es necessiten unes condicions molt concretes. Molt més restrictives que el que es demana per a fer un taller mecànic (aveam si amb aquest exemple ho enteneu millor).

    I, em fa gràcia, que no sapigueu que va ser el mateix Comitè Tècnic Assessor qui va exigir aquestos requisits. Mireu a la pàgina web oficial(http://www.emplazamientoatc.es/Seccion/Organizacion/Comision/Documentos/DocComite), que hi ha el document en qüestió i llegiu (va, que no costa tant)

    http://www.emplazamientoatc.es/NR/rdonlyres/B40A3E04-A4C2-40CF-B0C4-F65FD9EC5D75/0/CRITERIOST%C3%89CNICOSBASICOSDEEMPLAZAMIENTOS_aprobado_27nov.pdf

    ResponderEliminar
  6. En la mateixa pàgina web oficial posa el següent:

    "Este conjunto de criterios constituye una base cualitativa a partir de la cual se
    puede valorar la exclusión de aquellos emplazamientos que presenten alguna de
    las características mencionadas. Cabe añadir que, con relación a los fenómenos
    externos considerados, la valoración que puede hacerse en una etapa como la
    actual es puramente referencial, ya que la exclusión de un emplazamiento en virtud
    de los fenómenos externos habría de ser evaluada a partir del correspondiente
    análisis de riesgos específico del emplazamiento debidamente caracterizado."

    No feu la feina del Comitè Tècnic, que no sabem on està Ascó?

    De moment l'únic que estan aconsseguit és que les empreses fotin el camp corrents.

    ResponderEliminar
  7. Si, anònim si, potser tens raó, i que me'n dius de la posibilitat de que hi caigui un meteorit? A quina escala és calcula? No ho han tingut en compte, ja, ja, ja, riuten un rato... llavors no es podrà instal.lar a cap lloc del món, ja, ja, ja.

    ResponderEliminar